Gepost op 2014-08-04
Honderd jaar geleden, op maandag 3 augustus 1914, brengen twee officieren van het Belgische leger een telegram naar de stad Lier. Boodschap: het is oorlog, de vijand staat voor de deur, alle mannen moeten naar de forten. Paniek, de stormklok luidt, maar de vijand is nergens te bespeuren. Hoe kan dat nu?

Foutje. Iemand heeft verkeerd gelezen. Het telegram is bedoeld voor het plaatsje Liers in de buurt van Luik. En dus niet voor Lier.

Project Lier 14-18

Toch heeft de Groote Oorlog ook de stad Lier zwaar getroffen. Om dat in herinnering te brengen, loopt in de Pallieterstad het project Lier 14-18. Ik werkte mee aan de teksten voor de 'fluisterborden': ze staan op plaatsen in Lier waar mensen vluchtten, vochten en vielen.

Zo vind je op de Netedijk een fluisterbord bij het Hof van Ringen, dat vandaag de woning is van een befaamde modeontwerper.


Bekijk je de foto's op het fluisterbord, dan zie je hoe zwaar het gebouw verwoest was. De linkse zuil is zelfs helemaal omvergekegeld.

Het fluisterbord past mooi in de omgeving. En combineert tekst en beeld op een voortreffelijke manier. Hoe begin je aan zo'n bord? In VREDE …

VREDE (Verhaal, Relaas, Eenvoudig, Direct, Echt)

  1. Verhaal
    Vertel een verhaal. Wereldoorlog I staat er bol van.
  2. Relaas
    Breng het relaas van iemand die erbij was. Er zijn nog veel verslagen en getuigenissen te vinden. Haal er opmerkelijke citaten uit.
  3. Eenvoudig
    Breng het verhaal in eenvoudige taal. Veel mensen stoppen even bij een fluisterbord en gaan dan weer verder. Maak de tekst vlot leesbaar.
  4. Direct
    Steek meteen van wal. Breng een spannend oorlogsverhaal.
  5. Echt
    Maak het echt. Er zijn heel wat foto's van honderd jaar geleden. Toon hoe het was. De mensen zien wel hoe het nu is.