Gepost op 2013-05-14
Jorge Mario Bergoglio is sinds 13 maart 2013 paus Franciscus. Na twee maanden pope watching ben ik zeker: taal is voor hem heilig. De paus denkt aan zijn teksten. Wat kunnen we van hem leren?
  1. Laat je aankondigen
    Kennen de mensen je nog niet? Een collega kondigt aan wie je bent en wat je nieuwe naam is. Zeg de inleider dat hij het kort houdt. Een afbaktekstje volstaat.
  2. Spreek de taal
    "Waar ben ik? In Rome. Dan doe ik zoals de Romeinen: me in het Italiaans uitdrukken." Slim gezien van Franciscus. 
  3. Hou het simpel
    Het Italiaans is niet de moedertaal van Franciscus. Maar hij maakt een voordeel van dat nadeel: hij houdt het simpel.
  4. Sla een gewone toon aan
    Franciscus legt in zijn zinnen een andere melodie dan zijn voorganger. Zelfs als hij zegent zaagt hij niet.
  5. Zeg waar het op staat
    In één keer de 813 martelaren van Otranto heilig verklaren omdat ze zich weigerden te bekeren tot de islam? Franciscus doet het … zonder relletje te veroorzaken. Hoe hij daarin slaagt? Door de context te schetsen en duidelijk te zeggen wat hij bedoelt.
  6. Babel niet
    "Mijn paaswensen in 65 verschillende talen uitspreken? Ik ben de toren van Babel niet." Zoiets moet Franciscus gedacht hebben. Hij ziet zichzelf eerst als bisschop van Rome en dan pas als leider van de kerk. Daarom beperkt hij zich tot het Italiaans.
  7. Prik je preek niet in de prak
    "Buona Sera" waren de eerste woorden van de nieuwe paus. Hij preekt zoals hij praat. Eenvoudige stijl en korte zinnen, dat hebben de mensen graag. En ze kunnen nu tenminste wat vroeger naar huis of café.

God ja, de paus denkt aan zijn teksten. Maar of hij ook aan u denkt?
Het antwoord op die vraag is al lang gegeven.

Over de auteur

Erik Dams is freelance copywriter bij Erik Dams Copywriting en redacteur van Taalpost. Als tekstschrijver legt hij bedrijven de juiste woorden in de mond. Volg hem op @erikdams en Google+.